beelden_groningen_-sint_maarten_bernlef_agricolaIn Paddepoel staat het verzorgingscentrum Bernlef.  Wie was Bernlef?

Bernlef was een blinde Friese dichter die leefde in de 8e eeuw. Hij zou zijn geboren in Warffum, een dorp in het noorden van Groningen. In die periode hoorde de huidige provincie Groningen tot  Friesland. Wanneer Warffum is ontstaan is niet precies bekend, maar de oudste vermelding van de naam is te vinden in de vita van de prediker Liudger (744 - 809).

In de Middeleeuwen lag er vlak bij Warffum een Johannieter klooster.. De twee Maltezer Kruisen in het wapen van Warffum verwijzen naar dit klooster. De naam Warffum lijkt afgeleid te zijn van de woorden warf en heem. Warf is een oud Fries woord voor een volksvergadering waar recht werd gesproken. Heem is een aanduiding voor een plaats. Het zwaard in het wapen van Warffum is een verwijzing naar deze plaats waar recht werd gesproken. Vroeger werd de naam van Warffum overigens met één 'f' gespeld: Warfum.

Van de dichter Bernlef is niet veel bekend. Geen enkele tekst van hem is bewaard gebleven, al was hij mogelijk de auteur van de Oudsaksische evangelieharmonie Heliand. Hij zou geleefd hebben rond 785 na Christus.

In de boog bij de Martinitoren in de stad Groningen staat een beeld van hem, hoewel we niet weten hoe Bernlef eruit heeft gezien.

bernlefVolgens de overlevering ontmoette de apostel Liudger tijdens zijn rondreizen de blinde zanger in Helwerd (nu twee onbewoonde wierden in de provincie Groningen). In die tijd lag dit dorp aan de kust.  Liudger ontmoette tijdens zijn rondreizen op de wierde van Helwerd bij de hoeve van vrouwe Menisweerd de Friese blinde zanger Bernlef. Bernlef had een prachtige stem, maar zong heidense liederen. Toen Liudger hem tot het christelijke geloof wilde bekeren zei Bernlef: "als die God van u dan zo machtig is, toon mij een teken". Liudger legde toen zijn handen op de blinde ogen en hief een gebed aan. De blinde Bernlef ondervond tot zijn stomme verbazing dat hij weer ziende was geworden en zag aan de horizon zijn geliefde Warffum liggen. Hij knielde aan de voeten van Liudger en was dankbaar voor wat de God van Liudger had verricht.
Liudger stelde een persoonlijke gift voor deze genezing niet op prijs, maar verzocht Bernlef vanaf dat moment als levende getuigenis van het nieuwe geloof op te treden, wat Bernlef deed.

Liudger genas Bernlef van zijn blindheid, waarna de laatste bekeerd werd tot het Christendom zijn heidense repertoir hebben ingeruild voor meer stichtelijk werk.

Een tweetal studentenverenigingen is naar hem vernoemd. De Gereformeerde Studentenvereniging It Bernlef Ielde in Leeuwarden en in Groningen de vereniging van Friese studenten F.F.J. Bernlef.

hendrik_jan_marsman_-_j._bernlefDe Nederlandse schrijver Hendrik Jan Marsman gebruikt het pseudoniem J. Bernlef. Hendrik Jan Marsman is onder andere auteur van het prachtige boek `Hersenschimmen`.

 

Wijkwebsite Paddepoel Groningen

Voor en door bewoners

 ******************************

Overzicht verkeershinder

******************************

 CO-CREATIE IN PADDEPOEL 
 
        Logo CCreatie wit
 
Denk en werk actief mee aan hoe uw wijk Paddepoel eruit gaat zien!!

 Wat kunt u doen?

  • We hebben u nodig voor het meedenken,
  • Uw wensen mee te nemen,
  • Te horen wat u fijn vindt aan de wijk zodat we dat kunnen behouden…
  • Mee te doen in de werkgroepen
Grijp deze kans en ...
Laat Paddepoel groeien en bloeien.

Meld u aan via het e-mail adres van de wijkraad secretariaat@wijkraadpaddepoel.nl 

Deel deze pagina

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn