Kunst in de wijk

Hier is alles te vinden over wat er aan kunst in de wijk is.

DE MADONNA VAN DE NEVELEN

de_madonna_van_de_nevelen

De 'Madonna van de Nevelen'- Kunstenaar Luk van Soom

De ‘Madonna van de Nevelen’ is een figuur die ontstaan lijkt te zijn uit wolken en flarden mist. De ‘mist’ omhult en versluiert, maar in de nevel zijn de borsten, billen en benen van ‘Onze-Lieve-Vrouw’ duidelijk herkenbaar. Haar armen houdt ze over elkaar geslagen voor haar lichaam, als om het - niet aanwezige - kind te wiegen.
Het ‘Witte Wief’, zo werd het beeld al direct na plaatsing door buurtbewoners genoemd - een associatie die ook opgeroepen wordt door de locatie van de Madonna aan het Reitdiep, een plek waar ’s ochtends in alle vroegte de mistbanken laag hangen en de sfeer mysterieus is.
Bij zijn afscheid als directeur van woningcorporatie In, wilde Louwris Kroon liever een cadeau geven dan krijgen. Hij riep alle huurders op een woonwens in te sturen. Uit 55 inzendingen werd het idee van Wim Grijze bekroond: hij wilde graag een kunstwerk voor zijn buurt Paddepoel-Zuid. In samenwerking met het CBK en prijswinnaar Grijze werd uit een voorselectie de bronzen ‘Madonna van de Nevelen’ van de kunstenaar Luk van Soom gekozen. De ‘Madonna’ is een gegoten kopie van een beeld dat in België bij een privékliniek staat.

GROEISYMBOOL

kunstwerk_zonnelaan1

Groeisymbool - Jacob van der Meij

Jacob van der Meij is geboren in 1923 in Amsterdam en overleden in 1999. Het kunstwerk Groeisymbool is in 1973 geplaatst. Deze fontein is van aluminumbeton en heeft een hoogte van ongeveer 7 meter.

HUISJE BOOMPJE BANKJES

huisje_boompje_bankjes

Huisje Boompje Beestje bankjes - Ivonne Moorlag en Gea Koopman

De bankjes zijn het resultaat van het kunstproject ‘Huisje Boompje Beestje’ van de beeldende kunstenaars Ivonne Moorlag en Gea Koopman. Zij hebben de banken samen kinderen van groep 7 en 8 van de Bisschop Bekkersschool en wijkbewoners gemaakt. Nadat wethouder Jaap Dijkstra op 8 mei de ‘startslag’ had gegeven, zijn heel veel kleurige tegels tot duizenden stukjes mozaïek geslagen. En daarmee zijn, als pilot van het project ‘De wijk als werkplaats’, twee stenen banken helemaal ‘aangekleed’.
Gea en Ivonne dienden hun plan voor een project met mozaïekbanken in als project voor en door de wijk. De wijk, en dan vooral het schoolplein van de school, werd echt een werkplaats. Jong en oud werkte aan de banken, iedereen mocht meedoen. En bewoners van Bernlef kwamen regelmatig even langs om te kijken of de werkzaamheden al vorderden. Eind mei werden de banken naar hun plaats getild en vond de feestelijke ingebruikneming plaats. Een mooie bijdrage aan kunst en cultuur in onze wijk, waarvan al veel gebruik wordt gemaakt. Want zodra de zon schijnt, zijn de banken in gebruik, door jong evengoed als door oud. ‘Huisje Boompje Beestje’ is in Paddepoel ‘Huisje Boompje Bankjes’ geworden.

 

KUNSTENAAR UIT PADDEPOEL MAKER VAN MONUMENT MEISJE VAN YDE

beeldhouwer_derk_den_boer
De onthulling, op 21 april 2011, van het monument ter markering van de vindplaats van het Meisje van Yde, komt op deze wijkwebsite ter sprake omdat de maker van het kunstwerk, Derk den Boer, in De Paddepoel woont en werkt. Het kunstwerk dat in het landschap is gerealiseerd, draagt de titel Gebroken Cirkel, en die is, centraal in de kruin van de boom, in het ruim bemeten oppervlak, te herkennen.

 

Lees meer...

KUNSTENAARS IN DE KLAS KOOPMAN GEA

portret-gea-700x700Gea Koopman is verbonden aan de kunstenaarsgroep binnen Paddepoel. De bekende bankjes ‘Huisje Boompje Beestje’ naast Bernlef zijn mede door haar ontworpen. Gea was nauw betrokken bij het project Allerzielen. Zij is in staat om de ideeën van een project om te zetten in bijzondere kunstvormen. Een naam om niet te vergeten. Haar eigentijdse kunst combineert zij met fotografie.

"Gek op Kunst, dat ben ik, en deze passie deel ik graag met kinderen! "

Lees meer...

KUNSTENAARS IN DE WIJK BOER DEN DERK

beeldhouwer_derk_den_boerDerk den Boer is beeldhouwer en maakt deel uit van de Commissie Kunst en Cultuur van de Wijkraad Paddepoel.

Derk den Boer’s werk is een visie en vormgeving tussen architectuur en kunst. Derk is voltijds beeldhouwer. In het voorjaar van 1999 maakte hij een ommekeer in zijn werk en volgde zijn passie; beeldhouwen.  Bouwde zijn eigen atelier en werkte intensief aan diverse thema’s van verschillende materialen. Er is een hoofdstroom overgebleven van een drietal thema’s en een specifiek geliefd materiaal.

 

Lees meer...

KUNSTENAARS IN DE WIJK LUCIUS

lucius_bloemen

Lucius (1952) woont sinds 1974 in Groningen. Hij studeerde psychologie en Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij deed vrijwilligerswerk en reisde o.a. in Afrika en maakte een wereldreis. Het kunstenaarschap trok hem vanaf heel jong. Hij vond zijn eigen uitdrukkingsvorm pas in 1995 en kon toen definitief kiezen voor de schilderkunst. Lucius is autodidact, iemand die door  zelfstudie zijn kennis heeft verkregen dus.

Een fotoimpressie: klik hier

Lees meer...

KUNSTENAARS IN DE WIJK LUINING JOOP

joop_luining

Joop Luining, tekenaar en schilder.

Tekenen is, voorzover hij zich kan herinneren altijd aanwezig geweest en die kant zou het later ook op gaan, dacht hij. Clichétekenaar, lithograaf of iets dergelijks. Het liep anders. Het werd een mode beroep n.l. dameskapper. Luining dameskapper aan de Bedumerweg. Ik herinner me dit nog. Vormgeven met allerlei haarsoorten was ook creatief. Hij nam deel aan kapwedstrijden op nationaal en internationaal niveau en er werden vele prijzen behaald. De keuze was gemaakt, een eigen bedrijf samen met zijn vrouw.

Eigen fotoimpressie: klik hier

Lees meer...

KUNSTENAARS IN DE WIJK MARTHA SALUSTIANO

martha_salustiano_-_atelier_zonneschijnSalustiano is afkomstig van het eiland Curaçao en begon in 1975 te werken met klei. In 1977 kwam hij met een beurs naar Nederland om lessen in glazuren te volgen. Terug op Curaçao ging hij vanaf 1978 vrije vormen maken. Sinds 1986 woont en werkt Salustiano in Nederland.

De kunstenaar wordt geïnspireerd door de multiculturele samenleving.

Foto-impressie: klik hier

Lees meer...

Wijkwebsite Paddepoel Groningen

Voor en door bewoners

 ******************************

Overzicht verkeershinder

******************************

 CO-CREATIE IN PADDEPOEL 
 
        Logo CCreatie wit
 
Denk en werk actief mee aan hoe uw wijk Paddepoel eruit gaat zien!!

 Wat kunt u doen?

  • We hebben u nodig voor het meedenken,
  • Uw wensen mee te nemen,
  • Te horen wat u fijn vindt aan de wijk zodat we dat kunnen behouden…
  • Mee te doen in de werkgroepen
Grijp deze kans en ...
Laat Paddepoel groeien en bloeien.

Meld u aan via het e-mail adres van de wijkraad secretariaat@wijkraadpaddepoel.nl 

Deel deze pagina

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn